Dijital Dönüşümle birlikte Endüstri her alanda Sınırların ötesine geçiyor !

AR/VR teknolojileri birçok endüstriyi dönüştürüyor!

AR/VR (yani Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik), genellikle eğlence ile ilişkilendirilse de çok sayıda endüstri üretkenliği, verimliliği, maliyet etkinliğini ve güvenliği artırmak için bu teknolojilerden yararlanarak çeşitli uygulamalar geliştiriyor. Makineler, artırılmış gerçekliği dijital ikizlerle entegre ederek gizli veya karmaşık alanlarda bile gerçek zamanlı olarak izlenebilir ve bakımı yapılabilir hale geliyor. Bu da akıllı binalarda ve endüstriyel operasyonlarda verimliliği artırıyor.

AR/VR ayrıca mühendislerin karmaşık makine ve yapıları 3D ortamlarda keşfetmelerini sağlayarak tasarım yinelemelerini hızlandırıyor, hataları en aza indirip ürün kalitesini artırıyor. AR üretim hatlarında eğitimi iyileştiriyor, süreç görselleştirmesini kolaylaştırıyor ve kaynak yönetimini optimize ediyor. AR/VR teknolojilerinin yapay zekâ ile entegrasyonu birçok endüstride verimliliği ve dönüştürücü etkiyi daha da artırıyor. The integration of AR/VR technologies with artificial intelligence is further increasing efficiency and transformative impact in many industries.

 

Yapay zekâ üretimde devrim yaratıyor!

Üretimde devrim yaratan yapay zekâ, Endüstri 4.0'ın geleceğini şekillendiriyor. Yapay zekâ destekli cobot'lar montaj, denetim ve paketleme gibi görevlerde insanların yanında güvenli bir şekilde çalışarak üretkenliği artırıyor.

Yapay zekâ, tedarik zinciri performansını ve üretim süreçlerini optimize ederek otomatik planlama ve çizelgeleme sağlıyor. Ekipman arızaları tahmini, üretkenlik artışı ve proaktif bakım yoluyla maliyetleri azaltmak için verileri analiz ediyor. Yapay zekâ güdümlü görüntü tanıma, kusur tespitini otomatikleştiriyor ve kalite güvence süreçlerini geliştiriyor. Üretici yapay zekâ ise trendleri, uyumluluğu ve geri bildirimleri analiz ederek ürün tasarımına yardımcı oluyor ve daha hızlı, uygun maliyetli geliştirme sağlıyor.

 

Otomotiv endüstrisindeki gelişme her zamankinden daha hızlı!

Otomotiv endüstrisi; yenilikçi teknolojiler, değişen tüketici tercihleri ve sürdürülebilirlik talebinin etkisiyle her zamankinden daha hızlı gelişiyor.

Otonom araçlar, bağlantılı sistemler, elektrikli arabalar (EV'ler) ve çevrim içi araç alışverişi gibi yenilikler, mobilite kavramını yeniden tanımlıyor. Buna, görevleri otomatikleştiren, tasarım ve tahminleri optimize eden ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri yaratan üretici yapay zekânın dönüştürücü gücü de ekleniyor. Bu şekilde 2032 yılına kadar otomobil endüstrisindeki üretici yapay zekâ pazarının 2 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Örneğin BMW Group, SAP ile ortaklıkları ve SAP S/4HANA bulut mimarisinin iFactory'de uygulanması sayesinde lojistik, finans ve uyumluluk süreçlerinde fark yaratıyor. Birleşik bir dijital çerçeve oluşturarak verimlilik için yeni ölçütler belirliyor ve üretici yapay zekâ entegrasyonunun potansiyelini ortaya çıkarıyor.

Günümüzün dinamik dünyasında, dijital dönüşüme öncelik veren şirketler sadece uyum sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda liderlik de ediyor. Otomotiv sektörünün geleceği her zamankinden daha parlak.

Bu ilerlemelere rağmen yetersiz veri kalitesi ve modellerin açıklanabilirliği gibi zorluklar nedeniyle üreticilerin yalnızca küçük bir yüzdesi yapay zekâdan tam olarak yararlanabiliyor. ODTÜ-DTX, bu zorlukların üstesinden gelmek için otomotiv ve makine sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerle iş birliği yapıyor!